Miód i czosnek, czyli najlepszy, naturalny antybiotyk! Zobacz jak go przygotować i jakie ma właściwości

Miód i czosnek. Mało kto uznałby, że są to pasujące do siebie składniki. Akurat w tym przypadku większość nie ma racji. Okazuje się bowiem, że połączenie tylko tych dwóch składników wytwarza niezwykle silny związek chemiczny naturalnego pochodzenia.

Dzięki niemu jesteśmy w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Czosnek wymieszany razem z miodem sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem.

Miód i czosnek. Mało kto uznałby, że są to pasujące do siebie składniki. Akurat w tym przypadku większość nie ma racji. Okazuje się bowiem, że połączenie tylko tych dwóch składników wytwarza niezwykle silny związek chemiczny naturalnego pochodzenia.

Dzięki niemu jesteśmy w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Czosnek wymieszany razem z miodem sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem.

Udowodnienie jak bardzo skuteczna jest taka mieszanka. Co więcej nie wymaga żadnych skomplikowanych przygotowań. Do połączenia czosnku z miodem wystarczą tylko te dwa podstawowe składniki. Co więcej, znajdują się one w niemal każdej domowej spiżarce. Sam proces wymieszania miodu i czosnku jest dziecinnie prosty. Jest to zatem dobry przepis także dla osób, które dopiero poznają sekrety domowych receptur zdrowotnych.

Przygotuj to własnej produkcji lekarstwo na zimę, a zapewnisz odpowiednią ochronę dla siebie i Twoich najbliższych. Zanim przejdziemy do szczegółów receptury, poznajmy wpierw właściwości obu składników tej niezwykłej mieszanki, oraz odpowiedzmy na pytanie, czemu miód wymieszany z czosnkiem to idealne połączenie.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Ta niezwykła roślina nie przestaje zadziwiać swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Kwestie smakowe możemy uznać za mało istotne w tym wypadku. Niemniej warto dodać, że dzięki charakterystycznemu aromatowi czosnku, nasz domowy preparat zyska interesujący pikantny smak, który przełamie słodycz miodu. Wróćmy jednak do meritum. Najważniejszym związkiem, jaki znaleźć możemy w czosnku to allicyna. Wielu naukowców jest zgodna, że ta substancja jest w stanie zapobiec krzepnięciu krwi, obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, allicyna jest naturalnym związkiem chemicznym, który likwiduje z organizmu drobnoustroje. Radzi sobie ona także z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za przyrost komórek rakowych.

Jednak czosnek nie zawiera tylko i wyłącznie tej jednej leczniczej substancji. Ta roślina ma w sobie wiele minerałów, a także jest skarbnicą witamin. Osoby spożywające czosnek dostarczają do swojego organizmu takie wartościowe składniki jak selen, witaminę B6, witaminę C.

Reasumując, czosnek to antybiotyk naturalnego pochodzenie. Wspiera on układ odpornościowy i pomaga w przypadkach różnych zakażeń i infekcji wirusowych. Regularne spożywanie tego składnika odżywczego zapewni wyraźny spadek ryzyka zachorowania. Podawane są przy tym takie przykłady jak spadek o 63% prawdopodobieństwa przeziębienia się, czy okres infekcji krótszy aż o 70%.
Miód i jego właściwości

Największym problemem z miodem jest to, że w naszej kuchni zwykło się go przetwarzać. Niestety traci on przez to większość swoich zdrowotnych właściwości. Wszystko to dlatego, że pod wpływem ciepła giną zawarte w nim witaminy i minerały. Warto zatem mieć w domowych zapasach miód w nieprzetworzonym stanie.

Jakie dokładnie wartościowe składniki znajdziemy w miodzie? Ich lista jest długa. Wystarczy wymienić te najważniejsze:

magnez
potas
witamina B6
cynk
tiamina
fosfor
żelazo
ryboflawina
wapń
niacyna

Wśród walorów miodu wymienić można jego zdolność do poprawy działania układu pokarmowego. Ten produkt spożywczy ma także niski indeks glikemiczny. Wytwarzana przez pszczoły substancja jako jeden z niewielu produktów spożywczych jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, spożywany miód posiada właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Wszystko to sprawia, że jest to optymalny środek, jeżeli chcemy poprawić odporność naszego organizmu. Warto dodać, że miód naturalnego pochodzenia cechuje się niepodrabianym, świetnym smakiem.

Miód i czosnek: sposób przygotowania domowego lekarstwa

Receptura:

Jedna szklanka miodu
Od trzech do czterech główek czosnku
Nieduży zakręcany słoik

W jaki sposób przygotować mieszankę?

Czosnek należy… CZYTAJ WIĘCEJ>>

Jeden komentarz do “Miód i czosnek, czyli najlepszy, naturalny antybiotyk! Zobacz jak go przygotować i jakie ma właściwości

  • 8 listopada 2017 at 10:25
    Permalink

    Ciekawy artykuł, choć polecam spożywanie miodu w postaci skrystalizowanej. Prawdziwy miód zawsze się krystalizuje i o tej porze roku ciężko o miód w postaci płynnej – trzeba go specjalnie rozpuszczać. Miód skrystalizowany jest też znacznie trudniej podrobić, więc mamy w ten sposób większą szansę na to, że kupimy prawdziwy miód, a nie mieszankę syropu z aromatami.
    Ja osobiście polecam miód rzepakowy!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

UDOSTĘPNIEŃ
loading...
" >